Ugrás a tartalomra

Zakariás 100

2024. március 16. szombat
Száz éve született a legcsillogóbb szürke eminenciás
Zakariás 100

Zakariás 100 – „Múltunk és jelenünk a jövőnk” címmel emlékkonferenciát rendeztek a Promontor utcai Zakariás Edzőközpont épületében Zakariás József születésének centenáriumán. Előzőleg megkoszorúzták az 1924. március 5-én született 35-szörös válogatott legenda, az Évszázad mérkőzése egyik hőse szobrát.

Egyszerre érkeztünk Zakariás József szobrához Bozsik Péterrel, minden idők legkiválóbb magyar középpályása (ma már így hívnánk a fedezetet) fiával. Így szemtanúi lehettünk, ahogy összeölelkezett a százszoros válogatott sztár gyermeke Zakariás Ágnessel, „Zaki” lányával. Meg is állapítottuk magunkban: a legendák a gyermekeikben élnek tovább.
Szép számban gyűltünk össze kedd reggel a Zakariás Edzőközpont Hotel előtti kis téren, a névadó Zakariás József mellszobra (Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotása) előtt.

Ott voltak a BMTE NB II-es labdarúgócsapatának tagjai Kovács Dávid csapatkapitánnyal az élen, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény és Básthy Béla, Kőszeg polgármesetere, Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke, Vizi Sándor, a klub ügyvezető elnöke, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke és Kiss Norbert, a labdarúgó kft. ügyvezetője. (Básthy úr egy emléklabdát hozott magával, amit át is adott Karsay Ferencnek. Mint ismeretes, tavaly volt a Lóránt Gyula-emlékév, amelyen az Aranycsapat kőszegi születésű középhátvédje előtt tisztelegtek.)

Perceken belül elborították a szobor talapzatát a megemlékezés koszorúi, még civilek is helyeztek el virágokat Budafok legendás szülöttének emlékművénél, nem beszélve az MTK-ról, amely klub színeiben Zaki a legszebb sikereit aratta.

Ahogy a bevezetőben említettük, ott volt Zakariás Ágnes és Bozsik Péter, és természetesen „Zaki” fia, Tamás is. Dénes Tamás futballtörténésszel felidéztük Zakariás fényes pályafutásának legfontosabb állomásait: az 1952-es helsinki olimpia aranyérmét, az 1953-as római 3-0-s diadalt az olaszok felett, az ugyancsak 1953-as londoni 6:3-at és az 1954-es világbajnokság NSZK elleni döntőjét, a tragikus 2:3-at. Jelzésértékű, hogy Zakariás 35 válogatottságába belefért az Aranycsapat történetének négy legfontosabb mérkőzése, Zaki mind a négyet végigjátszotta, és a vb-döntő kivételével kiválóan. De hát Bernben nem ő volt az egyetlen, aki elmaradt csúcsformájától…

A centenárium alkalmából megnéztem az Évszázad mérkőzése eredeti filmjét, és újfent meg kellett állapítanom, hogy a mesterhármast szerző Hidegkuti Nándor és az évszázad gólját, azt a visszahúzóst lövő Puskás Ferenc mellett Zakariás volt a mezőny legjobbja. Nem az első gólunk tőle indult, az ötödiknél pedig ő adta Bozsiknak a gólpasszt. Emellett fantasztikusan szerelt, és nem volt egyetlen (!) rossz passza sem.

Nem túlzás kijelenteni, hogy forradalmasította posztját, a balfedezet szerepkörét, amit attól kezdve beállósnak hívtak.

A koszorúzást követően a meghívottak bevonultak az edzőközpont nagytermébe, és kezdetét vette az emlékkonferencia, amelyen Karsay Ferenc, Schmidt Ádám, Lomnici Zoltán és Básthy Béla mondott beszédet, Dénes Tamás pedig két részletben ismertette Zakariás József Budafokról induló és ott is befejeződő pályafutását.

(Ch. Gáll András)